Český sen Konusu

Özet

Çek Rüyası (Çekçe: Český sen), iki Çek yönetmen Vít Klusák ve Filip Remunda tarafından yönetilen 2004 yapımı bir belgesel filmdir. Klusák ve Remunda tarafından Çek halkı üzerinde gerçekleştirilen ve Prag’ın Letňany semtinde sahte bir hipermarketin açılış etkinliğiyle sonuçlanan büyük ölçekli bir aldatmacayı kaydetmiştir. Film onların sinema okulu mezuniyet projesiydi.

Konu

Remunda ve Klusák, Český sen (“Çek rüyası”) hipermarketini icat etti ve bunun etrafında büyük bir reklam kampanyası oluşturdu. İşadamı kılığına giren iki sinema öğrencisi, bir reklam ajansını ve bir halkla ilişkiler ajansını kendileri için bir kampanya hazırlamaya ikna etmeyi başardı. Çek otoyollarında reklam panoları açıldı ve Prag’da 200.000 broşür dağıtıldı. Bir jingle kaydedildi ve bir dizi televizyon reklamı yapıldı. Reklam kampanyasının sloganları “gelmeyin” ve “harcamayın” vb. idi.

Yine de film yapımcıları 31 Mayıs 2003’teki “büyük açılış” için 3000’den fazla[2] müşteriyi boş bir ovaya çekmeyi başardılar. Uzaktan devasa bir bina gibi görünen şey aslında sadece iskele ile desteklenmiş bir kanvas cepheydi.

Müşteriler toplandıkça, herkesin bir şeyle ayrılması için biblolar ve küçük hediyeler -anahtarlıklar ve bayraklar- sunuldu. İnsanlar toplandıkça bir seremoni ustası yorum yapmaya devam etti ve sonunda “yöneticiler” Klusák ve Remunda’dan kurdeleyi kesmelerini istedi. Bunun ardından barikatlar kaldırıldı ve insanlar cepheye doğru yürüyebilir ya da koşabilir hale geldi.

“Müşteriler” sonunda kandırıldıklarını anladıklarında farklı şekillerde tepki gösterdiler. Bazıları film yapımcılarının mesajını anladı, bazıları iyimser yaklaşmaya çalıştı (“En azından biraz temiz hava aldık”), ancak çoğu öfkeliydi ve birçoğu hükümeti suçlamaya karar verdi. Yine de yazarlara karşı herhangi bir şiddet olayı yaşanmadı.

Şaka fikri, 2002 yılında Incoma Research tarafından yapılan ve Çeklerin %30’unun ağırlıklı olarak hipermarketlerden alışveriş yaptığını ortaya koyan bir araştırmadan çıktı. Ülkede reklamcılığın ve tüketimciliğin büyümesine ilişkin endişeler giderek artmaktadır.

Český sen Oyuncuları, Yönetmeni ve Ekibi

Varhan Orchestrovič Bauer

Varhan Orchestrovič Bauer

Vít Klusák

Vít Klusák

Filip Remunda

Filip Remunda

Unknown

Morgan Spurlock

Executive Producer

Varhan Orchestrovič Bauer

Original Music Composer

Vít Klusák

Camera Operator
İlk yorum yapan siz olun “Český sen”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Henüz inceleme yok.