Yaşamak Konusu

1952 yılı yapımı Japonya filmi Ikiru psikolojik drama türünde adını unutturmamayı başarmıştır. 2.Dünya Savaşı sonrasında Tokyo’da yaşayan bir devlet memurunun kanser olmasını öğrenmesinden sonra hayatı sorgulamasıyla başlar.

Orta yaşlı bir kamu personeli olan Kanji Wananebe Tokyo’da hayatının büyük bir bölümünü uyuşukluk içinde geçirmiş genel olarak kırtasiye işleriyle uğraşmıştır. Tavana kadar ulaşmış evrakların pek bir işe yaramadığını gördüğümüz sahnelerde birlikte çalıştığı 7 memur terfi beklerken kendisi emeklilik için gün saymaktadır. Çalıştığı birimde görevi sadece mühür basmak ve kağıt imzalamak gibi sıkıcı işlerden ibarettir. Kanji bir gün mide şikayeti olduğu gerekçesiyle hastaneye gider ve yapılan testler sonucu mide kanseri olduğu anlaşılır. Ayrıca kendisinin yaşamak için pek fazla vakti kalmadığı söylenir. Kanji panik haline bürünmüştür ancak korkusu ölecek olması değil ölmeden önceki hayatının sıkıcı rutin bir iş çerçevesinde olmasıdır. Eşi çok uzun süre öldüğü için kendisini tamamen oğlunun gelişimine adamış ve evlediği zaman eşiyle birlikte yaşamaya başlamışardır.

Ancak oğlu ve eşi onun ilgisi karşısında oldukça etkisizdir hatta biran önce babasının ölüp mirasına konacağı günü beklemektedir. Bankadaki birikimini alıp şehre yerleşmeye karar verir ayrıca artık işe gitmeyide bırakmıştır. Gittiği bir meyhanede bir yazarla tanışır ve birlikte tüm geceyi eğlenerek geçirmeye karar verirler. Bara, kumarhaneye, dans salonlarına ve randevu evlerine giderek aradığı mutluluğu bulmaya çalışır ancak huzursuzluğu devam etmektedir. Daha sonra Toyo ile karşılaşır ve bu karşılaşma kendisinin bir takım kararlar almasına neden olacaktır. Toyo, hayatın tekdüzeliğinden sıkılmış kendini eğlenceye adamış genç bir kızdır. Kanji ve Toyo birlikte daha fazla vakit geçirmeye başlarlar ancak bir süre sonra Toyo onu terkeder. Bu sırada gençlerin doğum günü partisi yaptıklarını görür ve daha dinamik olması gerektiğini düşünür.

Bir süre sonra daha heyecanlı olarak yürüdüğü sokakların birinde insanların sürekli zehirli su içmekte olduğunu öğrenir ve bu sorunu çözmeye karar verir. Kanji zehirli su sorununu çözmekle kalmamış mahalledeki çocuklar için bir oyun parkı yaptırmıştır. Daha sonra Kanji’nin kanserden öldüğünü görüyoruz ve mezarının başında bir çok iş adamı üzüntüyle ona veda etmektedir.

Yaşamak Oyuncuları, Yönetmeni ve Ekibi

Writing

Hideo Oguni

Screenplay

Directing

Editing

Production

Sound

Ichirô Minawa

Sound Effects Editor

Camera

Asakazu Nakai

Director of Photography

Art

Akio Nojima

Set Decoration

Lighting

Shinji Kojima

Lighting Technician
İlk yorum yapan siz olun “Yaşamak”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Henüz inceleme yok.