
Komedi, Tarih

Hermann Willié

Fritz Knobel

Freya von Hepp

Pit Kummer

Dr. Wieland

Karl Lentz

Biggi

Martha

Kurt Glück

Uwe Esser
Film, 1980'lerin başında Almanya'da yaşanan gerçek bir dolandırıcılık hikayesinden esinlenir. Fritz Knobel adındaki yetenekli ama sahtekar bir antikacı, Adolf Hitler’in hiç bilinmeyen gizli günlüklerini bulduğunu iddia eder. Aslında bu günlükleri kendi tavan arasında, eskitilmiş kağıtlar ve uydurma bilgilerle bizzat kendisi yazmaktadır.
Hırslı ve sansasyon peşindeki magazin muhabiri Hermann Willié, bu "yüzyılın keşfi"ne balıklama atlar. Çalıştığı saygın dergiyi (gerçek hayatta Stern dergisi) milyonlarca mark ödemeye ikna eder. Nazi geçmişine duyulan hastalıklı merak, hırs ve profesyonel körlük birleşince; uzmanlar, tarihçiler ve medya devleri bu bariz sahtekarlığa inanmak için adeta birbirleriyle yarışırlar. Film, bir toplumun ve medya düzeninin, duymak istediği yalanlara nasıl bu kadar kolay kandığını kahkahalarla dolu bir dille anlatır.
Alman sinemasının dev ismi Götz George, muhabir Hermann Willié rolünde (gerçekteki Gerd Heidemann'ı temsil eder) hırsı ve saflığı harika bir enerjiyle yansıtıyor. Sahtekar ressam Knobel rolündeki Uwe Ochsenknecht ise karakterin kurnazlığını ve stres altındaki hallerini mükemmel bir komedi zamanlamasıyla sunuyor. Kadroda ayrıca Christiane Hörbiger ve Harald Juhnke gibi usta isimler, Alman orta sınıfının ve medya dünyasının karikatürize edilmiş ama gerçekçi portrelerini çiziyorlar.
Helmut Dietl’ın yönettiği bu yapım, Alman sinemasının en başarılı hicivlerinden biri kabul edilir. 1993 yılında En İyi Yabancı Dilde Film dalında Oscar adaylığı elde eden film, sadece bir dolandırıcılık öyküsü değil, aynı zamanda savaş sonrası Almanya'nın geçmişiyle kurduğu sorunlu ilişkinin bir eleştirisidir. Filmin ismi olan "Schtonk", Charlie Chaplin’in Büyük Diktatör filminde Hitler’i taklit ederken kullandığı uydurma bir kelimeye selam çakmaktadır.
Medya etiği, gazetecilik faciaları ve tarihsel parodilerle ilgilenenler için bu film bir mücevher değerindedir. Eğer The Player (Oyuncu) gibi sektör eleştirilerini veya Wag the Dog (Başkanın Adamları) gibi manipülasyon üzerine kurulu komedileri seviyorsanız, Schtonk! size unutulmaz bir seyir sunacaktır. Alman mizahının o kendine has, sert ve zeki dokusunu merak edenler için de harika bir başlangıçtır.
Gerçekte yaşanmış olan "Hitler Günlükleri" skandalı o kadar absürttür ki, filmdeki olayların çoğunun uydurma değil, gerçeğe çok yakın olduğunu bilmek izleyiciyi daha çok şaşırtır. İnsanların ideolojik saplantılarının veya para hırsının, mantığı nasıl tamamen devre dışı bırakabildiğini görmek için bu film eşsiz bir örnektir. Ayrıca film, Nazi dönemine ait sembollerin ve hatıraların koleksiyon dünyasındaki karanlık popülaritesini de cesurca eleştirir.
Medya Eleştirisi: "Gerçek" yerine "reyting" ve "satış" peşinde koşan gazeteciliğin çöküşü.
Kolektif Körlük: Bir toplumun ve uzmanların, inanmak istedikleri bir yalana karşı sorgulama yetilerini kaybetmeleri.
Geçmişle Yüzleşme: Almanya'nın Nazi geçmişine olan bastırılmış ve çarpık ilgisi.
Sahtekarlık ve Deha: Bir insanın basit bir fırça ve mürekkeple koca bir dünyayı nasıl parmağında oynatabileceği.
Gerçek Skandal: 1983 yılında Stern dergisi bu sahte günlükleri yayınlamış, gerçek kısa sürede ortaya çıkınca basın tarihinin en büyük fiyaskosu olarak kayıtlara geçmiştir.
Oscar Adaylığı: Almanya'yı 1993 Oscar töreninde başarıyla temsil etmiştir.
Yorum yazmak için giriş yapınız.
Yükleniyor...