

Ray Charles

Della Bea Robinson

Margie Hendricks

Joe Adams

Jeff Brown

Fathead Newman
Aretha Robinson
Young Ray Robinson

Ahmet Ertegun

Jerry Wexler
Film, Florida'nın yoksul bir kasabasında, küçük yaşta kardeşinin ölümüne tanık olan ve kısa süre sonra glokom nedeniyle görme yetisini tamamen kaybeden Ray Charles'ın (Jamie Foxx) çocukluğundan başlar. Annesinin ona öğrettiği en önemli kural olan "asla bir kötürüm gibi davranmama" ilkesiyle büyüyen Ray, müzikteki dehasını keşfeder.
1950'lerin ve 60'ların ırkçılıkla boğuşan Amerika'sında, gospel, caz ve blues'u birleştirerek yepyeni bir tür (Soul) yaratan Ray, dünya çapında bir yıldıza dönüşür. Ancak bu büyük başarı; eroin bağımlılığı, geçmişin travmatik hayaletleri ve çalkantılı özel hayatıyla gölgelenir. Taylor Hackford tarafından yönetilen yapım, Ray Charles'ın karanlıktan sıyrılıp kendi ışığını bulma mücadelesini konu alır.
Ray, biyografik filmler türünde çıtayı yükselten bir yapım olarak kabul edilir. Filmin en büyük gücü, Jamie Foxx'un sadece bir karakteri canlandırması değil, adeta Ray Charles'ın kendisine dönüşmesidir. 2005 yılında 6 dalda Oscar'a aday gösterilen film, iki önemli dalda ödülü kucaklamıştır:
En İyi Erkek Oyuncu: Jamie Foxx (Bu performansı ile aynı yıl Oscar, Altın Küre, BAFTA ve SAG ödüllerinin tamamını kazanan nadir oyunculardan olmuştur).
En İyi Ses Miksajı
Jamie Foxx'un Devleşen Performansı: Foxx, rolü için gözlerini protezlerle kapatarak çekimler boyunca gerçekten kör olarak sette vakit geçirmiş ve filmdeki piyano sahnelerinin tamamını kendisi çalmıştır.
Müzikal Yolculuk: I Got a Woman, What'd I Say, Georgia on My Mind ve Hit the Road Jack gibi ölümsüz eserlerin mutfağına ve hikayesine tanıklık etmek için.
İlham Veren Direniş: Fiziksel bir engel ve toplumsal dışlanmışlığın, bir insanın tutkusuna nasıl engel olamayacağını görmek için.
Gerçek Ray Charles: Efsanevi sanatçı, filmin çekimleri tamamlandıktan kısa bir süre sonra, vizyona girmesinden aylar önce hayatını kaybetmiştir. Ancak Jamie Foxx ile tanışmış ve onun piyanodaki yeteneğini bizzat onaylamıştır.
Ses Kullanımı: Filmde Jamie Foxx piyano çalarken, şarkı vokallerinde genellikle Ray Charles'ın kendi orijinal kayıtları kullanılmıştır; bu da filme eşsiz bir otantiklik katar.
Renklendirme: Filmde karakterin iç dünyasındaki değişimleri yansıtmak için; geçmişteki sahneler daha sıcak ve parlak renklerle, bağımlılık dönemleri ise daha soğuk ve soluk tonlarla çekilmiştir.
Yorum yazmak için giriş yapınız.
Yükleniyor...