Cezayir Savaşı Konusu

1964 yılında gösterime giren film Gillo Pontecorvo imzası taşıyor. Cezayir-İtalyan ortak yapımı olan film, Fransa’nın sömürgesi altında olan Cezayir’in bağımsızlık mücadelesini anlatıyor. ilk gösterime girdiğinde Cezayir özgürlüğüne kavuşalı henüz iki yıl olmuştu. 1954-1957 yılları arasında Cezayir’de NFL’nin politik hareketlenmeleri dikkatleri çekmişti.

   Fransız ve Cezayir halkı arasında sürekli olarak bir kutuplaşma söz konusudur. Sık sık gerçekleşen Fransız komutan Mathiue ve FLN örgüt üyelerindeki çatışma seyircinin görüşlerini pekiştirmeye yardımcı oluyor. Mathiue, bazı bölgelerdeki topraklarını kaybetmiş bunun öfkesiyle şiddetli bir şekilde Cezayir’i kaybetmemekte kararlı olan bir kahraman rolüyle karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda Mathiue geçmişinde Nazi işgaline karşı mücadele etmiş bir askerdir. FLN üyelerinden olan Ali ise ulusunun bağımsızlığı için mücadelesinde kararlı aydın bir milliyetçidir. Ali, küçük yaşta ıslah evine düşmüş, ardından hapse girmiş ve FNL tarafından örgütlenmiştir. Ali’nin bağımsızlık mücadelesi hapishanedeyken Cezayirli bir vatandaşın giyotinle idam edilmesi sonucu harekete geçmektedir. Marhiue’nin emriyle belirli işkencelerle örgüt üyeleri öldürülür.

Bir Fransız askerine karşı düzenlenen suikast sırasında yaşlı bir Cezayirlinin tutuklanmasının ardından iki halk arasında tekrar bir kutuplaşma söz konusu olmuştur. FLN örgütünün saldırıları Cezayir’de bulunan Fransız askerlerini kışkırttığı kadar aynı zamanda baskılarını şiddetli bir şekilde sürdürmelerine de neden olmuştur. Cezayir halkının kenetlenmesi halkın kaderini etkileyen önemli unsurlardan biri olmuştur. Filmin ilerleyen bölümlerde halkın toparlanmasını hızlandırmak için yayınladığı bazı bildiriler olmuştur. Bunlardan en dikkat çekimi evlilik reformu ve uyuşturucu ticaretinin yasaklanması olmuştur. FLN’nin mücadelesi bir süre sonra halk hareketine dönüşmüştür ancak örgüt liderlerinin stratejik tartışmaları onları zaman zaman karşı karşıya getirmiştir. Ancak örgüt liderlerinin elit, eğitim görmüş olmaları asıl sorunun Cezayir olduğunu hatırlamalarına yardımcı olmuştur.

   Nihayetinde Cezayir ulusunun politik başarıları sonucuna ulaşmıştır. Kasbah’ta kadınların şarkılarıyla başlayan direniş ‘bağımsızlık’ sloganlarıyla sona erer. NFL örgütü Fransızlar tarafından göz ardı edilemeyecek boyuta ulaşmıştır. Film ilk saldırın sonunda yol kat etmeyi başaran Cezayir halkının kitlesel gösterileriyle sona eriyor. Film bir belgesel gibi görünse de aslında Kasbah halkının gönüllü olarak oynadıkları bir kurgu filmidir.

Cezayir Savaşı Oyuncuları, Yönetmeni ve Ekibi

Directing

Gillo Pontecorvo

Original Music Composer

Writing

Sound

Ennio Morricone

Original Music Composer

Bruno Nicolai

Music Director

Production

Fred Baker

Executive Producer

Editing

Anna Maria Montanari

First Assistant Editor

Camera

Marcello Gatti

Director of Photography

Claudio Racca

Camera Operator

Crew

Aldo Gasparri

Special Effects

Art

Sergio Canevari

Production Design
İlk yorum yapan siz olun “Cezayir Savaşı”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Henüz inceleme yok.